Fra 27. mai 2025 har Norge fått en egen lov om forebygging og reduksjon av matsvinn – også kalt matsvinnloven.
Loven gjelder for alle virksomheter som produserer, omsetter eller serverer næringsmidler på norsk landterritorium. Med andre ord: Har du med mat å gjøre i din bedrift, så gjelder dette deg.
Målet er å få bedre ressursutnyttelse og sørge for at spiselig mat faktisk blir spist – ikke kastet.
Hva må virksomheter gjøre?
Alle virksomheter i matbransjen får nå et lovpålagt ansvar for å forebygge og redusere matsvinn, og det skal gjøres gjennom tre konkrete tiltak:
-
Kartlegge og vurdere risiko for matsvinn i egen virksomhet
-
Lage en tiltaksplan for å redusere matsvinnet, basert på kartleggingen
-
Gjennomføre tiltakene – jevnlig og tilpasset bedriftens størrelse, type og driftssituasjon
Donering og nedprising blir en del av jobben
For de som produserer eller selger matvarer (merk: ikke de som selger direkte til forbruker), stilles det også krav til å:
-
Donere overskuddsmat der det er praktisk mulig
-
Sette ned prisen og markedsføre mat som nærmer seg holdbarhetsdato
Dette må dokumenteres, og tilsynsmyndigheter kan kreve innsyn.
Hva skjer om din bedrift ikke følger opp?
Dersom en virksomhet ikke etterlever kravene, kan myndighetene ilegge:
-
Tvangsmulkt – løpende bøter inntil lovpålagte tiltak er på plass
-
Overtredelsesgebyr – ved forsettlig eller uaktsom brudd på forskrifter
Det vil etter hvert komme forskrifter som utdyper hvordan loven skal praktiseres og hvordan matsvinn skal defineres og måles.
Trenger du hjelp til å forstå hva dette betyr for din virksomhet eller til å lage rutiner og dokumentasjon som møter kravene i matsvinnloven? Ta kontakt med oss – vi hjelper deg å ligge i forkant.
Med vennlig hilsen,
Charles Petersen
ECO-NOR AS
For mer informasjon klikk her Lovvedtak 68 (2024-2025) - stortinget.no